Elektrik enerjisi iletimi ve dağıtımında pek çok kablo türünden yararlanılmaktadır. Elektrik kabloları, elektrik sinyallerinin bir aygıttan diğerine aktarılmasında kullanılmaktadır. Farklı amaçlara yönelik kullanılan kablolar arasında TTR kablo da bulunmaktadır. TTR kablo türü bu kablo çeşitlerinden biridir.
TTR kablo çok sayıda ince telli bakır iletkenin bir araya getirildiği ve PVC ile kaplanmasıyla oluşturulan iletkenlerin PVC dolgu ile doldurulduğu kablo türüdür. İçerisinde PVC ile kaplanmış birçok iletken yer alan TTR kablolardaki PVC kabloların damarları da kendi içerisinde birçok sayıda iletkenden meydana gelmektedir. TTR kablolardan en yüksek verimini alınabilmesi için kullanım alanına göre seçim yapılması oldukça önemlidir.
Örneğin; ev tipi seyyar ara kabloların içine bakıldığında kabloların 3 damardan meydana geldiği ve bu damarların her birinin kendi içerisinde onlarca iletken telden oluştuğu görülmektedir. TTR kablolar çok damarlı ince iletkenli ve dış kılıfının yapısı sebebiyle esnek yapıdadır. Bu nedenle TTR kablonun döşenmesi oldukça kolaydır.
TTR kablolar çok fazla ince yapıda bakır kablonun birleşmesiyle meydana gelmektedir. TTR kablolar 2,3,4 ve damarlı kablo türleri söz konusudur. Esnek yapıda ve çok damarlı olması sebebiyle oldukça avantajlı bir kablo türüdür.
TTR KABLO NEREDE KULLANILIR?
TTR kablolar farklı alanlarda tercih edilmektedir. TTR kablolar esnek kullanım alanlarına sahip kablo türleridir. Kablo sektöründe yaygın olarak yer alan TTR kablolar kullanım alanlarına göre uygun kesitlerde kullanılmaktadır. Bu nedenle kullanım alanına uygun olarak uygun kesitlerde tercih edilmesi gereken kablolar arasında yer almaktadır.
Genellikle seyyar kablo şeklinde mekanik zorlanmanın az olduğu, ıslak ve nemli alanlarda kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra şantiyelerde, ana elektrik tesisatı yer almayan ve sonradan çekilmiş aydınlatma tesisatlarında, tesisata ilave yapılması gereken alanlarda, elektronik aletlerin mekanizmalarında TTR kablo tercih edilmektedir.
TTR kablolarda kullanılacağı alanlara göre, kesiti ve damar sayısında farklılıklar söz konusu olabilmektedir. Bu sebeple TTR kablo kesiti belirlenirken, beslenecek olan yüke ve kablo uzunluğuna özen göstermek son derece önemlidir. TTR kablo seçiminde yükün büyüklüğü ve kablo uzunluğu göz önünde bulundurularak kabloların akım taşıma kapasitesi kontrol edilmelidir. Ayrıca, gerilim düşümü hesabı doğru bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
Ayrıntılı bilgi için Ayvaz Elektrik'le bağlantıya geçebilirsiniz.
80 Okunma